• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Відкриття меморіальної дошки Кирилюку Олександру

Відкриття меморіальної дошки Кирилюку Олександру

2016-08-01

/Files/images/Фото0562-1024.jpg Відкриття мкморіальної дошки Кирилюку Олександру

30 липня 2016 року минув рік з того дня, коли Решетилівщина і Лиманська Перша громада прощалися зі своїм героєм – бійцем 30 механізовної бригади Олександром Кирилюком, який загинув під час виконання бойового завдання на Сході України. В цей день на подвір’ї Першолиманської школи гамірно.

Рідні, близькі, односельці, бойові побратими, громадські активісти, районна влада зібралися на відкриття меморіальної дошки Олександру Кирилюку біля входу в школу. Прибув вшанувати пам'ять Героя і депутат Полтавської обласної ради Петро Ворона. Дорослі і діти одягнуті у святковий і часто національний або стилізований одяг, принесли величезну кількість квітів, до початку мітингу згадують «хорошого і дорого хлопця» Сашу, якого в селі знав майже кожен. Розпочинаючи урочистості ведучі Анна Калашниікова та Сергій Жимуренко нагадують, що Кирилюк Олександр Георгійович народився 8 січня 1993 року у с. Лиман Перший Решетилівського району Полтавської області. Закінчив Лиманську Першу загальноосвітню школу І-ІІ ступенів, Хорольський агропромисловий коледж. У жовтні 2012 року був призваний до лав Збройних Сил України. Старший солдат. Згодом продовжив службу в Українській армії за контрактом. Учасник антитерористичної операції на Сході України. Снайпер 30-ї окремої механізованої бригади. З боями пройшов від Савур-Могили до Луганська. Брав участь у прориві Дебальцівського котла. Загинув 30 липня 2015 року під час виконання бойового завдання поблизу села Новолуганське Артемівського району Донецької області. Мати втратила люблячого сина, без батька залишилося троє дітей Артем, Кирило та Мілана. Звертаючись до присутніх, Першолиманський сільський голова Віктор Колінько говорив про те,що Олександр Кирилюк був мужньою і хороброю людиною. Ще з юних літ хлопець мав стільки енергії і мужності, що вистачило б на трьох. Рідним героя сільський голова висловив глибокі співчуття і дав слово зі свого боку всіляко підтримувати родину,що лишилась без сина і батька.

Важко було підбирати слова голові Решетилівської районної ради Івану Писаренку, який зазначив, що «трагічна смерть на Сході України обірвала життя справжнього патріота своєї держави і ми маємо вічно пам’ятати його подвиг, брати з нього приклад і ніколи не забувати, що Олександр Кирилюк прожив для нас і загинув за те, щоб ми могли сьогодні вільно жити під мирним небом».

Ледве стримував емоції учасник АТО, голова ГО «Братерство учасників АТО Полтавщини», а нині перший заступник голови Решетилівської РДА Іван Черкун для кого втрати бойових побратимів – це так знайомо і так боляче. Іван Черкун висловив глибоку вдячність матері за те,що виховала такого сина і сказав, що такого дня Олександр незримо поряд з нами і серце його радіє. Багато добрих і теплих слів про свого учня сказала класний керівник Єльченко Валентина Яківна. Педагог ледве стримувала сльози, читаючи власні вірші присвячені Олександрові Кирилюку:

Пішов з життя ти дуже рано,

Пробач,що не змогли тебе спасти.

Глибока в нас на серці рана.

Поки живі ми з нами будеш ти…

Бойовий побратим Олександра Кирилюка капітан, командир роти снайперів Іван Голішевський говорив про неймовірну силу духу хлопця, його мужність і відвагу. Командир щиро просив вибачення у родини, що не зберіг його молоде життя. Крім того Іван Голішевський разом з волонтером Олександрою Артющенко привезли іменну ікону, зроблену емігранткою з України в Італії Оленою Карамушкою, щоб вшанувати і увіковічнити пам'ять тих, кого вже немає. Разом з тим волонтерка зачитала лист від української діаспори до присутніх на відкритті меморіальної дошки, основним меседжем якого було прохання берегти пам'ять про тих, хто поліг за волю і незалежність рідної землі. Звернувся до присутніх і депутат Решетилівської районної ради Петро Кошовий, який висловив вдячність усім спонсорам і меценатам, дякуючи яким стало можливе виготовлення пам’ятної дошки. «Людина живе доти – доки її пам’ятають. Тож давайте завжди пам’ятати Сашу» - зазначив Петро Кошовий. Право відкрити меморіальну дошку було надано матері героя Світлані Кирилюк та бойовому побратимові Івану Голішевському, а за кілька хвилин пам’ятна дошка потонула у яскравих квітах, покладених рідними, близькими, односельцями, побратимами. На завершення урочистостей дідусь Олександра Кирилюка Микола Антонович Семперович висловив вдячність тим, хто підтримує родину, не залишає сам на сам з горем.

Указом Президента України № 553/2015 від 22 вересня 2015 року, «за мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», Кирилюк Олександр Георгійович нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно), а відтепер герой зустрічатиме і проводжатиме дітлахів, щодня подаючи приклад мужності, героїзму і патріотизму.

Кiлькiсть переглядiв: 321

Коментарi